Duurzaam reizen

Duurzaam op reis WintersportDeluxe

Duurzaam op reis met WintersportDeluxe

Duurzaam reizen wordt steeds belangrijker. We houden ons allemaal bezig met het klimaat en de klimaatveranderingen en willen daar zo min mogelijk invloed op uitoefenen. De manier waarop je reist bepaal je zelf. Kies je voor het vliegtuig of voor een milieuvriendelijker alternatief? Zowel de SkiThalys als reizen met de bus zijn duurzamere alternatieven. Daarnaast rijden er inmiddels steeds meer elektrische auto’s, wat ook bevorderlijk is voor het milieu.

Ook de skigebieden doen er alles aan om een positieve bijdrage aan het milieu te leveren. In vele gebieden zijn er al diverse initiatieven om zo milieuvriendelijk en duurzaam mogelijk te zijn. Denk aan:
 Energiebesparingen door nieuwe, besparende installaties te plaatsen (met name voor de skiliften en sneeuwkanonnen)
 Waterbesparingen door nieuwe, besparende installaties te plaatsen (met name voor de besneeuwingsinstallaties / sneeuwkanonnen)
 In sommige gebieden wordt gezuiverd afvalwater gebruikt voor het maken van sneeuw
 Groene stroom (door middel van zonnepanelen, waterkrachtcentrales, windturbines en/of op biodiesel werkende machines)
 Verschillende skidorpen hebben strikte architectonische regels en afspraken betreffende het gebruik van bouwmaterialen, dak- en muurisolatie, energiebesparende installaties en/of de aanleg van een parkeergarage om de parkeeroverlast te verminderen, alsook in de hoop dat de gasten de auto laten staan en gebruik maken van het openbaar vervoer.
 Elk jaar zetten diverse skigebieden zich in voor ecologisch verantwoorde acties, zoals nieuwe manieren om groene stroom op te wekken en oude apparatuur vervangen om het energieverbruik te verminderen.
 Verschillende skiresorts, waaronder Chamonix, Meribel en La Plagne bieden gratis pendeldiensten om het verkeer aan te pakken. Ook zijn er skiresorts die verkeer weren (door middel van verkeerszones), een autovrij centrum bieden en/of skiresorts waar elektrische taxi’s rijden.
 Er worden jaarlijks schoonmaakevenementen georganiseerd (Respect the Mountains)
 Recycling is in de meeste skiresorts al gebruikelijk en in sommige skiresorts is het zelfs verplicht om te recyclen. Onze partner Skiset maakt bijvoorbeeld gebruik van de diensten van een bedrijf dat gespecialiseerd is in het recyclen van gebruikte ski’s en snowboards.
 Het skigebied Le Grand Massif heeft de Green Globe-certificering. Vereiste daarvoor is dat de skigebieden zich op de lange termijn inzetten voor een duurzaam skigebied, bescherming van het milieu en het gebruik van lokale leveranciers.
 Ruim 20 skigebieden maken deel uit van Alpine Pearls en voldoen daarmee aan de strengen eisen, zoals gebruik maken van duurzame energie en het voorzien van openbaar vervoer, zowel in als rondom het skiresort.
 Diverse skidorpen rekenen een eco-recycling bijdrage aan, naast de toeristenbelasting.
 Zowel Flaine als Avoriaz staan in de Top 10 van eco-friendly skiresorts.

Daarnaast wordt er aan de gasten gevraagd zijn eigen bijdrage te leveren aan energie- en waterbesparing, door bijvoorbeeld de verwarming wat lager te zetten en minder lang te douchen. Ook wordt er geattendeerd op het zoveel mogelijk gebruik maken van het openbaar vervoer in het skiresort. Dit beperkt luchtvervuiling alsook geluidsoverlast. Er wordt ook stil gestaan bij het zo min mogelijk produceren van afval, het afval na een dagje skiën in het dal weg te gooien (door een afvalzakje mee te nemen) en ook afval te scheiden, volgens de regels van het skiresort.

Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties - VvKR

WintersportDeluxe is aangesloten bij het VvKR, een vereniging die opkomt voor de belangen van kleine, gespecialiseerde reisorganisaties. VvKR heeft een samenwerkingsovereenkomst met Trees for All. De vereniging wil daarmee een concrete bijdrage leveren aan een duurzame wereld en de uitstoot van CO2 afvangen door het planten van bomen. De vereniging doet zelf een jaarlijkse donatie aan Trees for All van minimaal 130 bomen. Ook WintersportDeluxe zal een jaarlijkse donatie doen aan Trees for All. Doneer jij ook een boom? Een beter milieu begint bij jezelf 🌳

Duurzaam aan het werk

Wij werken vanuit huis en daardoor maken wij geen deel uit van het dagelijkse verkeer. Echter rijden wij evengoed elektrisch 🚗 om zo een betere bijdrage te leveren aan het milieu. Ook hebben wij zonnepanelen op het dak liggen en maken wij gebruik van groene stroom. Daarnaast werken wij zo goed als paperless en maken verantwoorde keuzes als wij nieuwe apparatuur of kantoorartikelen moeten aanschaffen. Duurzaam aan het werk bij het verkopen van mooie reizen 😊